T 033 494 02 54 • E info@kendro-stijl.nlDe Bib stoel als tilhulpmiddel

De mechanische sta op stoel “de Bib” zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijker kan opstaan. In een aantal gevallen is dit echter niet mogelijk. Door de Bib stoel in samenwerking met de zorgverlener te gebruiken is dit een vrij eenvoudige handeling.

Uitval door rug- en schouderklachten zorgpersoneel

De Bib stoel als tilhulpmiddel

Zolang het over de veiligheid en het comfort van de patiënt gaat, worden alle regels in acht genomen. Maar ergonomisch verantwoord tillen is kennelijk minder belangrijk. Medewerkers lijken niet te hebben geleerd hoe ze voor iemand moeten gaan staan en hoe ze bij die tilbeweging hun eigen lichaam kunnen ontzien. En die tillift wordt ook niet gebruikt. Die staat in een kast. Er is geen tijd om deze te pakken. En omdat de collega druk is, doet iemand de transfer in zijn eentje. Met als gevolg dat deze persoon ook uit valt.

Met de Bib stoel is het mogelijk om ergonomisch verantwoord te tillen. Hierdoor ontlast je de zorgverlener fysiek, maar ook qua tijd. Wanneer een gebruiker snel naar het toilet moet, ga je niet eerst een tillift halen. Ergonomisch verantwoord tillen is dan niet aan de orde.

Met de Bib als tilhulpmiddel kan je verantwoord tillen en blijft de gebruiker bewegen.
De gebruiker zit in de stoel. Wanneer je naast de stoel gaat staan, duw je samen met de gebruiker op de leuning. Hierdoor komt de gebruiker omhoog. Je kan hem/haar dan gemakkelijk ondersteunen onder de arm en hem/haar eenvoudig tot sta stand brengen. Met de Bib als tilhulpmiddel, zorg je ervoor dat de gebruiker in beweging moet komen en dat de zorgverlener niet fysiek overbelast wordt.

Door de Bib als tilhulpmiddel te gebruiken is het ook voor de cliënt een stuk minder belastend. Geen getrek of gesjor aan lijf of ledematen en in zijn of haar eigen tempo rustig opstaan.

De naam “de Bib” staat voor “Back in Balance” of “Blijf in Beweging”.  Over het algemeen sta je 20 tot 25 keer op per dag. Wanneer dit zonder problemen gaat en je dit in je eigen tempo kan doen, dan vergroot dat de zelfstandigheid èn zal je vaker op staan. Maar wanneer dit geen eenvoudige handeling is, dan is de cliënt aangewezen op een zorgverlener.

Revalidatie hulpmiddel

De Bib stoel als tilhulpmiddelWanneer u uw spierkracht, na bijvoorbeeld een operatie, weer moet versterken dan is de Bib stoel een goed revalidatie hulpmiddel. Met de Bib als tilhulpmiddel kan de zorgverlener eerst hulp bieden tijdens het opstaan, tot dat de gebruiker weer meer spierkracht heeft ontwikkeld waardoor hij/zij weer zelfstandig kan opstaan.

Het kunnen opstaan vanuit een stoel is een heel belangrijke beweging voor de zelfstandigheid en mobiliteit van mensen. Zodra we deze beweging niet meer zelf kunnen uitvoeren, ontstaan er allerlei problemen in het dagelijks leven. Simpele dingen als naar het toilet gaan of een kopje koffie halen worden ineens dagelijkse knelpunten. Als mensen niet meer zelfstandig op kunnen staan, worden ze al snel afhankelijk van zorg. Daarom wordt de opsta beweging ook wel de ”sleutel tot zelfstandigheid” genoemd. Dat houdt in dat je deze beweging zo lang mogelijk zelfstandig moet blijven maken. Als het niet anders kan, dan gewoon met de Bib als tilhulpmiddel of als tijdelijk revalidatie hulpmiddel om uw kracht weer terug te krijgen.

 

Huren van een Bib stoel

Om tijdelijk de Bib als tilhulpmiddel te gebruiken is het mogelijk om een Bib stoel te huren.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:

Kendro-Stijl bv
Edisonstraat 20
3861 NE Nijkerk
033 4940254

De Bib stoel als tilhulpmiddel? Opstaan doe jezelf met sta op stoel de Bib!